top of page
Tekengebied 1_300x-100.jpg

Merwede Licht Gedicht

Lichte woorden in donkere dagen

 

Op 2 december is het lichtkunstwerk  “MERWEDE LICHT GEDICHT” aan het Merwedekanaal in Utrecht geopend.

 

Het kunstwerk bestaat uit lichtopgloeiende panelen die voorzien zijn van woorden. Aan iedere lantaarnpaal tussen Villa Jongerius en de Socratesbrug is een woord te zien. Deze woorden vormen bij elkaar een gedicht. De twee gedichten tussen de 3 bruggen zijn palindromisch (vanaf twee kanten te lezen) en zijn geschreven door de Utrechtse dichters Tom Strik en Anna van der Kruis. De dichters zijn geselecteerd na een oproep om een passend gedicht te maken bij de wijk Merwede en Transwijk, een gebied dat grote transitie ondergaat. Beide dichters hebben heel mooi de beweging, het samen gebruiken van de stad en de groei en verandering weten te vangen met hun poëzie. 

 

Het Ondernemerscollectief MerwedeTranswijk & Co heeft studio SPÉS gevraagd om iets te ontwerpen wat licht en luchtigheid brengt in deze corona tijd en in donkere dagen. Het kunstwerk is klimaatneutraal: de verlichting werkt op zonnepanelen, de installatie is volledig energieneutraal en gemaakt uit zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Ook het eigenarencollectief van de vastgoedontwikkelaars heeft een bijdrage gedaan om de meest optimale versie van het kunstwerk te kunnen uitvoeren.

 

Vanaf 2 december is het kunstwerk voor iedereen te bewonderen langs het kanaal. In het donker lichten de panelen mooi op, maar ook overdag is het een prachtig gezicht.

Big thanks and credits to:

Ondernemerscollectief Merwede, Transwijk & Co | Nathan Marcus | Loden Rietveld | Tom Strik | Anna van der Kruis | Gemeente Utrecht | Pyrasiet

bottom of page