top of page

Save the date: 21 oktober 2022

 Openingsevent Desire Lanes van Studio SPÉS

About

Van 21 tot 30 oktober staat er iets bijzonders te gebeuren

op het Domplein! Studio SPÉS opent dan de vrij toegankelijke expositie Desire Lanes, een interactief lichtkunstwerk dat geïnspireerd is door olifantenpaadjes.

 

In het kader van de Utrecht 900 viering toont Studio SPÉS deze herfstvakantie de recente geschiedenis van het Domplein. In samenwerking met Pegamento en Light-up Collective ontwikkelden ze een lichtkunstinstallatie die

de sociale interactie in de openbare ruimte

zichtbaar en tastbaar maakt.

Gedurende de expositie ‘Desire Lanes’ worden de wandelroutes van voetgangers op het Domplein in Utrecht met camera’s gevolgd en geanonimiseerd omgezet in lichtbewegingen die ’s avonds op straat worden geprojecteerd.

Een veelkleurige lichtinstallatie laat zien hoe paden op de oudste plek van het hedendaagse Utrecht elkaar kruisen, ontwijken en samengaan. De data worden ook weergegeven via een interface in de informatietoren die tijdens de expositie op het plein staat. Bezoekers kunnen terugkijken in de tijd, zien welke routes er vóór hen werden gelopen, en zodoende spelen met informatie die anders onzichtbaar blijft.

Zo wordt technologie zichtbaar, de recente geschiedenis tastbaar en worden passanten bewust van hun plek in de openbare ruimte. Desire Lanes toont de energie van het plein om de afstand tussen onbekenden te overbruggen en onverwachte interacties tussen passanten te faciliteren.

Desire Lanes is ontwikkeld door Studio SPÉS. Sabien Engels en Pépé Heijenberg gebruiken technologie om een onverwachte vorm van sociale interactie tot stand te brengen, die in deze sterk geïndividualiseerde wereld dreigt te verdwijnen.

Met de lichtinstallatie van Desire Lanes ontstaat een bewustzijn van gebaande paden, gedeelde ruimte en de aanwezigheid van de medemens. Zij brengen via installaties in de openbare ruimte kunst, psychologie en technologie bijeen en zo maken zij van de straat een levend canvas dat het publiek speels uitdaagt om te reflecteren op thema’s als digitalisering, sociale interactie en de openbare ruimte. Het doel daarbij is ‘kritisch nadenken door te verwonderen’.

Praktische informatie

Desire Lanes is onderdeel van de viering van Utrecht 900 jaar en

vindt plaats van 21 tot 30 oktober op het Domplein in Utrecht.

Toegang is gratis. De routes van Domplein-bezoekers worden dagelijks geprojecteerd vanaf zonsondergang maar kunnen ook overdag worden opgeroepen via de schermen op de projectietoren welke tijdens het evenement op het Domplein staat.

logo-gemeente-utrecht-nederlands-klein-300.png
logo.png

Desire Lanes is mede mogelijk gemaakt door:

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht & Ondernemersfonds Utrecht

Met dank aan onze partners:
Pegamento, Light-up Collective, Sem Schreuder
&
Studio Schilp, DomUnder, Vrienden van de Domkerk, Jitte Roosendaal, Utrecht Marketing

En alle donateurs van Voordekunst!

CMU logo lijn_FC_10 jaar_korte lijn.jpg

Bovenstaande video legt het concept achter Desire Lanes uit. De video is gemaakt in het beginstadium van het project.

Tekengebied 1_300x-100.jpg

Desire Lanes Funded by Creative Industries Funds, Gemeente Utrecht, Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht & Ondernemersfonds Utrecht

stimuleringsfonds.jpg
bottom of page